Nutri-Score

Wat is de Nutri-Score? 

De Nutri-score is een kleurgecodeerd systeem dat voedsel beoordeelt op basis van de voedingswaarde. De score wordt berekend door de totale hoeveelheid van de "positieve" ingrediënten (percentage fruit, groenten, vezels, eiwitten, noten, zaden en peulvruchten) af te trekken van de totale hoeveelheid van de "negatieve" ingrediënten (zout, verzadigde vetzuren, suikers en calorieën). Voedingsmiddelen met zeer lage scores behoren tot categorie A (groen), terwijl voedingsmiddelen met de hoogste scores tot categorie E (rood) behoren. 


Waarom kan het nuttig voor je zijn?

Voor veel mensen is het huidige EU-model van voedingswaarde-etikettering onbegrijpelijk. Het Nutri-Score-systeem helpt consumenten daarentegen geïnformeerde keuzes te maken door gemakkelijk te begrijpen informatie te bieden over hoe gezond of ongezond een voedingsproduct is. 

De Nutri-Score helpt consumenten te herkennen welk product gezonder is door mensen zonder vakkennis in staat te stellen producten gemakkelijk te vergelijken zonder hun voedingstabellen uitgebreid te hoeven bestuderen. 

Tot nu toe heeft de introductie van het Nutri-Score-systeem veel fabrikanten gestimuleerd om het vet-, zout- en suikergehalte van hun producten te verminderen. Bedrijven hebben ook de Nutri-Scores van hun producten verbeterd door het fruit- en groentegehalte te verhogen en meer voedingsvezels toe te voegen. Dit zijn wenselijke resultaten, omdat experts het erover eens zijn dat de consumptie van suiker, vet en zout moet worden verminderd, terwijl fruit, groenten en voedingsvezels aanzienlijker moeten worden geconsumeerd. 

Waarom kan het misleidend zijn?

Nutri-Score A betekent dat het product bepaalde gezonde eigenschappen bezit, maar het betekent niet dat je grote hoeveelheden van een product kunt eten en verder niet meer hoeft na te denken.
 

Voedingsbedrijven zijn ook op zoek naar goedkope oplossingen om de Nutri-Score van hun producten te verbeteren. Als voedingsetiket geeft Nutri-Score geen informatie over additieven. Om consumenten te beschermen tegen overmatige additieven en de bijbehorende gezondheidsrisico's, gebruikt Bison Club slechts een aantal eenvoudige ingrediënten die iedereen kan uitspreken.